Limburgse deel van de LF Maasroute: groots zitten en extra kilometers genieten

Blog
16 juli 2020

Welkom op de LF Maasroute’ staat er op het bord op de grens tussen Nederland en België. Een grens waar de rivier zich natuurlijk niks geen moer van aantrekt. Het water dat je hier ziet, is al een hele poos onderweg. La Meuse, de Maas dus, ontspringt op het Plateau van Langres, in het oosten van Frankrijk, en legt 739 kilometer af voordat ze Nederland bereikt. Vanaf Maastricht fiets je 160 kilometer langs de Limburgse Maas. De gehele route van Maastricht via Hoek van Holland naar Rotterdam of vice versa, staat garant voor 480 kilometer fietsplezier. 

De kunstenaar Patrick Kusters liet zich door de LF Maasroute inspireren en ontwierp tien enorme zitplaatsen voor het Limburgse deel van de route. Met duurzame, robuuste materialen, zoals hout en staal, vallen de kunstwerken binnen het ‘cradle tot cradle’-principe. Welk principe? Juist! Het betekent letterlijk ‘van wieg tot wieg’. Ofwel na het eerste gebruik wordt het product opnieuw grondstof voor het volgende product. Het is een nieuwe kijk op duurzaam ontwerpen en produceren, en onderscheidt zich van recyclen omdat er bij hergebruik geen onbruikbaar restafval ontstaat. Dat zit dus wel goed!

Achterover leunen
Terug naar de Limburgse Maas, van Maastricht, dwars door de nieuwe natuur van RivierPark Maasvallei, langs de verrassende Maasplassen tot aan Nationaal Park de Maasduinen. Tijdens deze bijzondere reis zul je vaak van je fiets stappen om te genieten van het prachtige landschap dat mede door de aanwezigheid van de Maas is bepaald. Had de Maas een diploma op zak gehad dan was het ongetwijfeld die van architect geweest. En wat is er mooier dan vanaf het ene kunstwerk uit te kijken over het andere? Elke zitplaats verwijst tevens naar een bijzonder verhaal uit de gemeente.

Op de website maasroutelimburg.nl vind je een overzicht van de locaties plus geheimzinnige omschrijvingen van de kunstwerken. Om alle verhalen te ontdekken zul je niet alleen op de fiets moeten stappen maar ook af. Wij zochten per dagtraject alvast een zetel voor je uit.

• Maastricht – Ohé en Laak
Stein ligt niet alleen in het hart van de Maasvallei, je vindt er ook een rustgevend kunstwerk waar je direct verliefd op wordt.

 Ohé en Laak – Venlo
De gemeente Peel en Maas leent zich voor een royale pauze, als fietser voel je je even de koning te rijk.

• Venlo – Boxmeer
Je fiets hier door het laatste stukje Limburg van de LF Maasroute, tijd om even te gaan zitten en het mooie is: waar je ook gaat zitten in Gennep, iedereen heeft een mooi uitzicht.

Even van de route afwijken
Ben jij een echte kilometervreter of kun je gewoon geen genoeg krijgen van het Limburgse landschap en het bourgondische leven? Met de extra fietslussen ontdek je nog meer van dit mooie stukje Nederland. Je kunt kiezen voor een route vanuit Gennep door pittoreske dropjes, oud heidegebied en een middeleeuws jachtbos waar reeën, edelherten en wilde zwijnen leven. Of fiets via Echt-Susteren en Maasgouw over het smalste stukje Nederland, langs monumenten, kloosters en pittoreske dorpjes in drie landen. Liefhebbers van katholiek erfgoed kunnen hun hart ophalen met een extra lus vanaf het hét kloosterdorpje aan de Maas, Steyl. De route neemt je mee langs een missiemuseum, een drukkerij, een botanische tuin en meerdere kloosters. Alle vijf de lussen vind je op www.maasroutelimburg.nl.

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen